Pod pojmom dezinfekcije, podrazumijevaju se svi postupci i radnje koje poduzimamo da bi se razni predmeti ili prostori oslobodili zaraznosti. To su svi postupci smanjenja virulencije, uklanjanja ili potpunog uništavanja klica (mikroorganizama), uzročnika zaraznih bolesti na tijelu, u vodi, u hrani, na predmetima ili u prostorijama da bi se spriječio nastanak ili širenje zaraznih bolesti. Dezinfekcija kroz povijestTeško je i nezahvalno reći kada je provedena prva dezinfekcija, no stoji činjenica da čovjek od svog postanka primjenjuje neke metode, ili bolje reći navike, koje zapravo spadaju u dezinfekciju. Po toj logici, prvo pranje ruku, lica ili tijela, možemo svrstati u prve primjere dezinfekcije u povijesti čovječanstva. I ovdje se može reći da iskustvo dolazi često prije samih naučnih spoznaja. Metode dezinfekcijeDezinfekciju provodimo kemijskim sredstvima - dezinficijensima i to metodama:
- PRSKANJA- površine, predmeti
- OROŠAVANJE- prostori i horizontalne površine u prostoru
- AEROSOLI- prostori i površine DezinficijensDezinficijens je kemijski spoj ili sredstvo kojim provodimo dezinfekciju.Koristimo sredstva vrhunske kvalitete, te za zdravlje ljudi i životinja, potpuno bezopasne. Naši preparati ujedinjuju antimikrobno i deterdžentno djelovanje benzalkonij klorida s antimikrobnim i posebno antivirusnim i dezodorantmin djelovanjem glutaraldehida i glioksala. Zajedničko djelovanje sastojaka preparata rezultira baktericidnim (bakterije), tuberkulocidnim (uzročnik tuberkuloze), sporocidnim (spore), mikoplazmacidnim (mikoplazme), fungicidnim (gljivice) i osobito virucidnim (virusi) učinkom. Važnost dezinfekcijeSprečavanje nastanka i širenja zaraznih bolesti. |
Ažurirano: Petak, 20 Siječanj 2012 10:27 |
Dezinfekcija
Autor Administrator
Ponedjeljak, 11 Kolovoz 2008 16:14
|